Kunstige Koppies hadden we vandaag! Wat een inspiratie en durf.
Ruben vertelde bij binnenkomst dat van Gogh zijn oor afsneed omdat hij doordraaide van de verf. Dat was meteen even leuk om te checken als feit of fabel. De meeste kinderen vonden het maar een raar verhaal en konden het bijna niet geloven. Nienke was vandaag voor het eerst bij de 8- en 9-jarigen en vertelde na afloop aan haar ouders dat ze het zo fijn had gevonden dat deze kinderen hetzelfde dachten en dezelfde humor hadden. Het is fijn om de kinderen te zien klikken met elkaar.

Na een verhaaltje over een kunstenaar gingen we verder met een spel. Er lagen platen van schilderwerken in de ruimte, vergezeld van een nummer. De kinderen kregen een antwoordblad waarop ze vragen mochten beantwoorden. Zoals: ‘Wat zie jij in schilderij 4?’ en ‘Van welk schilderij krijg jij een blij gevoel?’
Picasso, Piet Mondriaan, Karel Appel, Rathko, Hundertwasser, Kandinsky en andere kunstenaars kwamen voorbij. Johan was nieuw in de 6-7-jarige groep en deed vol enthousiasme mee. Hij en Sophie evalueerden spontaan elkaars antwoorden. Waar thomas een blij gevoel van kreeg, vond Demi dat maar een werk om je verdrietig van te voelen. Zo kan dat gaan met kunst.
‘Haa, jongens, kijk dit nou?!’Coco zag iets in het boek van Klimt wat echt even aan de anderen moest worden laten zien. (Ik heb niet meegekeken, maar ik gok op een blote borst). Ook deze groep was heel gevoelsmatig goed aan het analyseren en de rust zat er een stuk meer in. Wietze en Britt zochten elkaar soms even op om te bespreken.

‘Ik zie een dinosaurus!’ riep Johan bij de nabespreking van wat men zoal in schilderij 4 zag. ‘Een hoorn van een eenhoorn,’ zei Demi. Sophie zag een kabelbaan en een duikplan. ‘Vogels!’ Emma zag mooie vogels. Prachtig om te zien wat kunst met je fantasie doet.

Na de pauze gingen de verfschorten aan en zagen de kinderen er in een klap als kunstenaars uit. Ze namen hun ruimte in en durfden zich te laten inspireren door een kunstenaar. Nathan, die zich liet inspireren door Keith Haring, zei op een bepaald moment ‘Oké, nu wordt het gewoon kliederen en er het beste van maken’. Hij vond zijn werk in eerste instantie niet gelukt, maar na ‘het kliederen’ was hij tevreden.
Coco had wat moeite met het maken van een ‘fout’. Volgens haar was het nu mislukt bij de start, maar met Yvonne samen zocht ze naar een oplossing, want schilders waren ook vaak arm en hadden niet zomaar een nieuw doek tot hun beschikking. En het leuke van verf is dat je eroverheen kan en kan mengen.
Alicia en Emma maakten zij aan zij werk a la Hundertwasser met mooie kleuren en ronde vormen. Johan hielp Thomas weer nieuwe inspiratie vinden toen hij dacht al klaar te zijn. En Sjakie besloot dat zijn werk op Chinese tekens leek en deelde met ons wat er eigenlijk geschreven stond: ‘Ik vind Knappe Koppies heel leuk!’

*Namen zijn aangepast