Knappe Koppies

/Knappe Koppies
Knappe Koppies2019-06-27T08:53:16+01:00
Eropuit op zoek naar uitdaging? Knappe Koppies is er voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen

Waarom Knappe Koppies?

Knappe Koppies is ontstaan vanuit de vraag van ouders. De groep draait vanaf juni 2016 en met veel succes. Het is er voor kinderen die voorlopen in hun ontwikkeling. Dikwijls lopen zij tegen problemen aan zoals faalangst of motivatie-  en gedragsproblemen. Denk ook aan de kinderen die wellicht moeite hebben aansluiting te vinden, of teleurgesteld zijn in school, heel veel piekeren of zich somber voelen van het anders voelen.  Het is er ook voor kinderen die al naar een plusklas gaan op school, maar dat niet genoeg blijkt. Voor kinderen die aan hun gedrag te zien echt wel wat extra uitdaging kunnen gebruiken. Denk ook aan de kinderen die nog goed gaan, maar om problemen te voorkomen het fijn vinden om naar Knappe Koppies te komen.

Toelating

De groep is er voor (vermoedelijk) (hoog)begaafde kinderen. Vanaf eind september 2019 beginnen we weer een nieuwe groep. Waar het eerder een doorlopende groep betrof zullen we nu gaan werken met een vaste start- en einddatum in het najaar en voorjaar. Een IQ-test hoeft niet, wel moet in het intake-gesprek duidelijk naar voren komen dat er sprake is van een voorsprong en dat ze worstelen met zijnskenmerken van hoogbegaafdheid. Leergierigheid en drang om te ontdekken is een fijne factor bij deelname. Het kan ook zo zijn dat die er oorspronkelijk was, maar nu is weggetrokken. Ook deze kinderen zijn welkom.

NB: Als blijkt dat het behulpzaam is om meer inzicht te krijgen in het intelligentieprofiel, dan kan ik IQ-onderzoek afnemen. Daar ben ik zeer bedreven in. Voor die informatie verwijs ik u naar het tabje IQ-onderzoek

Wat biedt het uw kind

  • Uitdaging gericht op het voeden van de behoefte aan kennis en het ontdekken van nieuwe dingen. Middels proefjes, creatieve opdrachten en samen ontdekken/delen van kennis.

  • Kans om met ontwikkelingsgelijken (peers) te spelen
  • Begeleiding bij het leren maken van fouten en het durven proberen. Tevens omgaan met perfectionisme. Maar ook andere persoonlijke doelen kunnen naar boven komen en begeleid worden in de omgang met elkaar. Emotieregulatie, omgaan met kritiek etc.
  • Persoonlijke groei. Er is aandacht voor het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen en sociale vaardigheden.

De begeleiding

De groepjes worden komend seizoen (startend eind sep 2019) gedraaid door:

– Mirjam Hildebrand, kinder- en jeugdpsycholoog en gz-psycholoog
Yvonne Rozemeijer, kunstzinnig therapeut
– Bianca Gieske, kindercoach, pabo afgestudeerd.
Samen hebben zij oog voor het unieke kind en zien veel op het gebied van sociale ontwikkeling, emotionele ontwikkeling, cognitie en creativiteit.

In 2016 heeft Mirjam de groep opgezet en gedraaid tot de zomer 2018 samen met Yvonne. Bianca kwam vaak invallen en dit tweetal leidt de groep nu ook met veel passie en kunde.

Waar, wanneer en hoe?

Tijden

Voor kinderen van (5), 6, 7 en 8  jaar zijn de bijeenkomsten op zaterdag van 14.00 tot 15.30 in het zaaltje van Kindercentrum Haarlem (Sint Jorisveld 1). En voor kinderen van 8, 9 en 10 ( en 11) jaar van 15.30 tot 17 uur, ook in het zaaltje op het Sint Jorisveld.
Zoals te zien is, heeft de leeftijd van 8 jaar overlap in beide groepen. Achtjarigen kunnen zowel bij groep 1 als bij groep 2 geschaard worden. Waar ze zullen worden geplaatst gaat in overleg.

Thema’s en data najaar 2019 volgt!

Investering
De investering is 30 euro per kind per bijeenkomst van anderhalf uur.
– U koopt in per serie van tien.
– Elke zaterdag instapmogelijkheden
– Deze tien bijeenkomsten zijn veertien zaterdagen geldig vanaf de eerste zaterdag dat uw zoon of dochter instroomt. De KK-vakanties niet meegerekend. Mist u meer, dan gaat dit helaas van de strippen af.

Bij niet tijdig afmelden, 48 uur van te voren, worden de kosten in rekening gebracht. Maw: Er gaat een strip af. Wij hebben dan met materiaal en keuze van activiteit al met uw kind rekening gehouden.

Intakegesprek
Een intakegesprek is verplicht, omdat wij het belangrijk vinden om op de hoogte te zijn van bepaalde informatie voordat we met uw kind gaan werken. De kosten hiervoor bedragen 35 euro en zijn meestal face to face en soms telefonisch. De duur is 20 a 30 minuten.

Twee mogelijke trajecten: basistraject of ontwikkelingstraject
Vanuit de opgedane ervaring na het draaien van eerdere seizoenen, bieden wij twee trajecten aan:
Basistraject: Uw kind draait na het intakegesprek 10 sessies met ons mee. Wij stemmen af op de behoefte van uw kind in de groep, maar geven verder geen extra terugkoppeling aan ouders of individuele handvatten. Dit is voor kinderen die vooral behoefte hebben aan uitdaging, ontplooiing en peercontact, maar verder geen grote individuele doelen of moeilijkheden hebben.
U betaalt enkel de intake en de kosten van de strippenkaart.
Ontwikkelingstraject: Bij dit traject bieden wij meer begeleiding. We hebben gemerkt dat er vaak kansen liggen in het bevorderen van groei door de gebeurtenissen in de groep door te trekken naar buiten de groep. Met andere woorden is het fijn om terugkoppeling te krijgen over het functioneren in de groep (diagnostisch), de groei (therapeutisch) die het kind doormaakt en de begeleiding die wellicht thuis kan worden doorgetrokken (handvatten). Soms is het fijn als het kind (en zijn ouders) een aantal sessies individueel door een van ons wordt begeleidt.
Het ontwikkelingstraject bestaat uit:
– Evaluatiegesprek na 5 keer (30 min) waarin wordt gekeken naar de doelen, de voortgang en de aandachtspunten.
– Ontwikkelingsverslag en een daaraan gekoppeld gesprek na 10 keer.
Bijkomende kosten voor dit traject: 130 euro.

Heeft u gekozen voor een basistraject en wilt u toch graag een terugkoppeling dan kan het traject worden omgezet in een ontwikkelingstraject.

Locatie
Het intake-gesprek vindt, indien niet telefonisch, plaats op ons praktijkadres: Sint Jorisveld 1 in Haarlem. Dit is tevens het adres waar de groepsbijeenkomsten worden gehouden. Indien u kiest voor een ontwikkelingstraject vinden ook de evaluatie en het 10-strippen gesprek daar plaats.

Blogs
Wilt u weten hoe zo’n bijeenkomst er ongeveer uitziet? Lees dan blogs over de bijeenkomsten. Wij gebruiken hiervoor schuilnamen. 

Waarom bij ons?

Wij volgen de ontwikkeling van een kind en kijken daarbij in de groepjes vooral naar wat aansluit bij hun belangstelling. We bieden dingen aan die net een beetje boven hun niveau liggen, maar wel in het verlengde liggen van wat ze leuk vinden en al kunnen of weten. Naar ons idee kun je pas leren als iets net een beetje boven je niveau ligt. Dan krijg je de kans om te leren met vallen en opstaan.
Slimme kinderen worden logischerwijs vaak geprezen voor wat ze al kunnen. Dat maakt wel dat het onwennig voor ze kan voelen als iets niet meteen gaat zoals ze in hun hoofd hadden. Dat kan frustratie geven en dat is soms best wel eens goed. Het kan dan een uitdaging zijn om het op een andere manier te proberen of te zien hoe een ander kind iets oplost.

In deze groep bieden we de kinderen een speelse bijeenkomst met uitdagende activiteiten, waar kwaliteiten naar boven kunnen komen en er ruimte is voor creativiteit en samenwerking. We werken met thema’s zoals ‘menselijk lichaam’, ‘zwaartekracht’, ‘dino’s’, ‘zelf een spel ontwerpen’, ‘het heelal’ , ‘dirigent van je eigen leven’ etc.

Een belangrijk aspect is het ontplooien van de creativiteit en het creatief denken. Dit doen we middels het aanbieden van verschillende kunstzinnige uitdagingen of uitdagingen op het gebied van constructie of probleemoplossen. We nodigen de kinderen uit om anders te denken, maar vooral ook te voelen. Het kan ook heerlijk zijn eens met je hart en je handen te werken.

Aanmelden

Met het invullen van dit formulier schrijft u zich in als geïnteresseerde voor Knappe Koppies voor kinderen tussen de 5 en 11 jaar. Plaatsing gaat op basis van volgorde van inschrijving.

Waar schrijft u zich voor in? (verplicht)

Uw naam (verplicht)

De naam van uw kind (verplicht)

De geboortedatum van uw kind

Uw telefoonnummer

Uw e-mail (verplicht)

Eventuele opmerkingen of vragen

Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website. Deze gegevens worden niet met derden gedeeld. Vink het vakje aan.

Interesse?

Op de hoogte blijven van nieuwe initiatieven met betrekking tot hoogbegaafde kinderen. Mijn aanbod breidt zich uit. Vul uw e-mailadres hieronder in. (Niet zo vaak mail. Alleen als er nieuws is).

Peuters? Ik heb voor peuters de Pientere Peutergroep opgericht. Dit liep succesvol en kleinschalig, maar vanwege drukte moest ik keuzes maken en dingen loslaten. Het concept is overgenomen door Yvonne Rozemeijer. Haar praktijk is hier te vinden

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.