We draaiden vandaag met twee groepen enthousiaste indianen.  Er was zoveel dat we konden doen met de kinderen en wat dat aan gaat is dit echt een thema dat tot de verbeelding spreekt. Totempalen, dat gingen we zeker weten maken. Eerder maakten we die met andere groepsleden al eens van kartonnen rollen en allerlei materiaal. Nu vonden we dat we een stapje verder in de handigheid konden gaan. Een totempaal timmeren van hout! Zagen, timmeren, beschilderen etc. We gaven de kinderen mee dat je er echt jouw werk van kon maken. Een afspiegeling van jouw stam, maar misschien ook wel van wie jij bent. Je persoonlijkheid. En bij de oudere groep benadrukten we dat je het zo moeilijk of makkelijk als je zelf wilt kan maken. Je kan een kleuter een totempaal laten maken en die maakt er iets van, maar ook een volwassen kunstenaar kan daar heel serieus mee bezig gaan.

Bij de jongste groep was Elsa vandaag voor het laatst en had een traktatie mee voor de kinderen. Ze heeft lang met ons mee gedaan en aan haar gezichtje te zien vond ze het best wel lastig om afscheid te nemen. Ze wilde de traktatie het liefst bij de start geven. Ze dirigeerde haar eigen afscheidsritueel (iedereen ogen dicht). De kinderen kregen een leuk zelfmaak-cadeau in hun handen (stuiterbal maken). Elsa was heel blij dat we een totempaal gingen maken.
Ook Timo kon niet wachten om te beginnen en zat helemaal in de timmermodus. Hij sloeg spijker na spijker en alle pennetjes in zijn hout. Hij ontdekte aan het eind dat het voor de volgende keer slim is om vanuit het midden naar de zijkanten toe te werken. Hij hield vol, ook al ging het laatste stukje lastig.
Tijn ging snel van start, zoals we hem kennen, gedreven door zijn enthousiasme. Halverwege lukte het niet elemaal en vroeg hij om hulp. Toen hij even moest wachten omdat wij allebei met een ander klusje bezig waren, duurde het hem wat te lang. Hij probeerde het nog eens en gooide toen uit frustratie de hamer op de grond. Tranen van boosheid kwamen op toen hij even apart werd genomen, omdat met hamers gooien niet kan en om de situatie even te bespreken. Hij draaide snel bij met een gesprekje en kon weer mee komen doen. Hij werkte heerlijk verder en was wat dat betreft net een soort vulkaan die even uitbarstte, maar daarna tot kalme, vruchtbare creaties kwam.
Sieb deed vandaag voor het eerst mee en zei na afloop dat jij niet naar huis wilde en écht wilde blijven. Hij stelde zich uit zichzelf bij binnenkomst aan alle andere kinderen voor en vroeg hun namen. Hij werkte fijn aan zijn totem en keek ook geregeld even wat anderen aan het doen waren.
Ben, de jongste van het stel, genoot zichtbaar. Hij ging vrijwel direct aan de slag en koos voor zagen en verven, met daarna nog een hoop getimmer. Hij praat wat minder, maar werkt hard en is heel mooi aanwezig.
Julian was weer terug uit Curacao en had wat mooie verhalen. Met het zagen zag je hem soms met zijn arm schudden van de inspanning, maar hij zette goed door en maakte vrijwel zelfstandig zijn werk. Ook Titus wist heel goed wat hij maakte en was daarbij helemaal in zijn element. Tussendoor maakt hij leuk contact met de andere groepsleden.

In de tweede groep koos Ilse voor een totem met allerlei losse onderdelen die aan elkaar bevestigd moesten worden. We hebben haar bijna niet gehoord, zou ingespannen was ze aan het werk. Het is een mooie, kleurrijke constructie geworden waar ze zelf tevreden over was.
Job zocht ook naar manieren om de spijkers goed in zijn constructie te krijgen en gebruikte veren in zijn werk. Hij vroeg waar nodig hulp, maar kwam zelf vak met de oplossing. Ook Bas ging voor symbolisatie van de krachtige adelaar. Hij was echter zo geconcentreerd met de details bezig dat hij niet veel verder kwam dan de kop van de adelaar. Mooi om hierin nog wat te groeien. Volgende keer zullen we hem begeleiden in het helpen de grote lijn eerst uit te zetten en daarna naar de details toe te werken.
Vivian was rustig aan het werk en toonde zich wat onzeker. Ze noemde delen van haar werk lelijk of stom. Het is wel fijn om in de volgende sessies haar te helpen in de evaluatie van werk.
Johannes was mega enthousiast, maar leek ook een beetje overprikkeld door alle geluiden (timmeren, zagen) en had daarbij moeite zijn focus te vinden. Met hulp ging het een stuk beter. ok was het fijn voor hem om even op het zachte schapenkleedje in de tipi te liggen.

*namen zijn aangepast

*namen zijn aangepast